Икономичен хостинг план от ICN.bg

В тази статия ще ви представя както настоящите параметрите, така и моето мнение за икономичният хостинг план от ICN.bg.

Дисково пространство

Нека започнем с част от параметрите. Дисковото пространство на икономичният хостинг план от ICN.bg e 32GB и е предостатъчно за много на брой сайтове. Всъщност преди време то беше 18GB, но сега както виждате е значително увеличено. За да добиете по-добра представа ще ви споделя че аз имам качени около 8 сайта в моят икономичен план и съм заел само около 3GB. Естествено зависи от големината на сайтовете, но примерно един от тях има над хилядя страници и над хиляда изображения.

Трафик

Второто нещо, с което със сигурност няма да имате проблеми е трафика. Той е неограничен. На практика няма нищо наитина неограничено, но определено не трябва да се притеснявате за това.

Да продължим с някои други параметри, които е по-вероятно да усетите като ограничения. Това са броят на допълнителните (add-on) домейни и процесорните минути.

Add-on домейни

Имате възможност да добавите 10 add-on домейна (а до скоро бяха само 2), което заедно с основият ви домейн, прави общо 11 независими сайта с отделни домейни. Освен това можете да хоствате дори повече сайтове. Как може да стане това? Единият вариант е да поставите част от тях на поддомейни (от които имате право на неограничен брой), а другият вариант е да закупите възможността за използване на още add-on домейни. Това можете да направите за 12 лв на година на домейн. Тази екстра прави самят план много по гъвкав и така не сте задължени да преминете на по-горен план, само защото искате да добавите още един сайт на отделен домейн.

Процесорни минути

И един от най-важните параметри, който почти никога не се споменава в страницата на самият план, е процесорното натоварване. В този случай се измерва в брой на процесорни минути за 24 часа. За какъв процесор и какви минути става дума? Ами говорим за процесора на сървъра, който обработва вашият акаунт. А минутите са общо взето времето, което той трябва да отдели само за вашите сайтове. Необходимо е да има такива ограничения, за да не бъде натоварен сървъра само от един клиент и така за останалите да няма достатъчно ресурси.

Броят на процесорните минути за всеки план на ICN.bg можете да видите в техните условия за ползване. Както виждате, в момента допустимите минути за икономичният план са 47. Изглежда те са увеличени, понеже преди бяха 40. Може би е станало след някой ъпгрейд на хардуера, който между другото можете да видите на страницата със сървърите.

Но да се върнем на процесорните минути. За да добиете някаква представа отново ще дам за пример моето положение. Моите сайтове в момента изразходват около 25 минути на ден. Повечето от тях са с доста ниска посещаемост и са като цяло малки сайтове, но един от тях има по около 900 посещения на ден и около 1800 презареждания. Този ми сайт използва системата WordPress, която е доста натоварваща по принцип. За по-ниско натоварване съм и добавил разширение за кеширане. А друг от сайтовете ми е форум използващ системата phpbb. Той прави по около 200 презареждания на ден. Тези два сайта правят основното натоварване. И както виждате ми остават още доста процесорни минути докато стигна лимита. Тези данни, които ви споделям, ще ви помогнат да си представите грубо нещата, но имайте предвид че до голяма степен зависи и от начина, по който са направени вашите сайтове.

Лични впечатления от ICN.bg

Аз лично съм дългогодишен клиент на ICN.bg. От тях си закупих още първият ми хостинг план. Не искам да казвам че няма да имате абсолютно никакви проблеми, ако станете техен клиент. Гарантирам ви че не съществува хостинг компания в света, която да ви предостави 100% безпроблемна работа. Ако не сте имали проблеми с вашият хостинг, значи не сте го ползвали достатъчно дълго или активно.

Това, което е важно е колко често имате проблеми и колко бързо те ще бъдат разрешени. През годините си спомням че имаше само няколко забележими „проблема“ с моят хостинг. Не помня какви точно бяха, мисля че веднъж беше хакерска атака, а другият път дори не беше проблем а просто имаше ъпгрейд на сървърите, което винаги е добре. Но съвсем спокойно мога да кажа че реакцията от страна на екипа на ICN.bg е била винаги изключително бърза и много професионална. Определено предлагат един от най-качествените хостинги в България.

И искам да подчертая нещо много важно. Поддръжката им е изключително професионална. Винаги отговарят много бързо на запитвания и винаги отделят специално внимание на всеки клиент. Някак знам че мога да разчитам на тях да ми помогнат. Искам да използвам този момент да им благодаря за тяхната помощ и да им пожелая още по-големи успехи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*