Качване на файлове

Когато си купите уеб хостинг акаунт вие трябва да качите файловете си в /public_html папката, за да бъдат видими за всички хора в интернет. Това може да стане по няколко различни начина.

Първият начин и най-използван е чрез фтп файлов менаджер. Всеки потребителски хостинг акаунт има уникално име и парола, най-често те са идентични като на Контролният панел. Една от най-известните и достъпни за безплатно ползване програма за качване на файлове е FileZilla, която може да бъде изтеглена от http://filezilla-project.org/ .

В тази програма е нужно попълването име на хост, това е вашето домейн име, порт  (по подразбиране е 21), както и горепосочените потребителско име и парола. Използването на такъв клиент е най-сигурният и безопасен начин вашите файлове да бъдат качени цели и без повреди на сървъва.

Друг начин за качване е използването на Файловият мениждър на Контролният Панел – Cpanel. Той се намира в раздела Files под името File Manager. Този инструмент предлага малко повече функционалност от който и да е фтп клиент. Много полезна екстра е разархивирането на файлове, както и смяната правата за достъп. С него може да обработвате, сменяте имената както и да изтривате файлове, също и папки.

Съществува  и трети (класически) вариант за качването на файлове, той е чрез Windows explorer-ът. Необходимите стъпки, които трябва да направите са в лентата за адрес да попълните фтп-адресът – ftp://ВАШИЯТ-ДОМЕЙН, след което изкача процорес който изисква попълването на вашето потребителско име и парола. По-съкратен начин за влизането е като напишете името си по следният начин – ftp://ПОТРЕБИТЕЛСКО-ИМЕ@ВАШИЯТ-ДОМЕЙН, тогава ще бъдете попитани единствено за паролата. Когато се логнете всички папки и файлове се визуализират идентично като файловете и папките в Windows, което е много удобно.

2 коментара към “Качване на файлове”

  1. Благодаря за информацията. Аз лично използвах СПанел, ФайалЗила ми се видя трудно и объркано. Може би не е за начинаещи, като мен. Информацията в целия сайт ми помогна да разбера основни понятия и стъпки.
    Благодаря.

  2. Благодаря за коментарите :).
    Радвам се че сайта ти е бил полезен.
    Поздрави.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*