Как да изберем платен уеб хостинг?

Тук ще посочим някои от най-важните неща, за които трябва да се внимава при избирането на платен уеб хостинг.

1. Надежност и бързина на достъпa
Не само надежността и бързината на хоста  е важна, важно е и да гарантира ъптайма си, тоест времето което функционира. Гледайте внимателно за уеб хостинг провайдер с ъптайм над 99%, всъщност 99% е твърде малко – реално трябва да бъде 99.5 % или повече. Също и да бъде предприето някакъв вид обезщетение при положение че фирмата не си изпълнява договореното време.

2. Трансфер на данните (Трафик)
Трафикът представлява  количеството байтове трансферирани от вашият сайт към посетелите, когато някой разглежда съдържанието му. Не вярвайте на някои компании, които предлагат  „Неограничен трафик „. Самите уеб хостинг компании плащат за този трафик, така че ако изразходите прекалено много те ще вдигнат цената на хостинг акаунта ви или ще ви помолят най-учтиво да се преместите в друга фирма. За да ви дам груба идея  колко изразходва един уеб сайт, само ще ви кажа че един нов сайт, който няма качени никакви програмки за теглене или архиви, изразходва около 3 GB (Гигабайта на месец). Вашите нужди ще започнат да растaт с всеки месец, защото сайтът ви ще стане по-известен и посещаван. Затова и е толкова важно да изберете правилната уеб дизайн фирма която ще изработи сайта ви лек, бърз и с малък размер за да намали обемите на обмена на данните. А вече бързината на зареждане на сайтовете е и фактор дори и в SEO оптимизацията.

3. Дисково място
Заради простата причина като трафика , внимавайте с избирането на „Неограничено пространство на сървъра „ . Повечето сайтове се нуждаят от не повече от 10 МБ(мегабайта) уеб място , но ако имате някакъв портал с клипчета ,ще ви е нужно повече място , както и трафик .

4. Техническа поддръжка
Дали уеб хостинг компанията ви предлага 24ч-асов 7 дни в седмицата съпорт, това е много важно. Ще се учудите колко често нещата се объркат и точно помощ от персонала на уеб хостинг компанията ще ви бъде нужен. Именно за това, когато видите сайт в който пише 24/7, пробвайте го, примерно изпратете съобщение в 12 през нощта, или проверете в чата на живо колко бързо отговарят. Това би било много полезно в сложни за вас ситуации занапред.

6. Дали хостингът поддържа SSL, Shopping Cart
Ако планирате да правите бизнес от ващият сайт, погледнете дали хостинг компанията предлага тези екстри. В повечето случаи тези екстри изискват по-скъпи хостинг планове. Определено бихте се нуждаели от SSL ако смятате да се извършват разплащания с кредитни карти в вашият сайт.

7. Позволено натоварнаене на сървъра
Това е много важно. Освен ограниченията на дисково пространство, трафик и други – задължитлно има ограничение и на използваното процесорно време и памет от сървъра. Тези неща много често изобщо не се споменават в офертата, а са скрити в общите условия на хостинг компанията, с които на бързо всеки се съгласява без дори да прочете (и как да ги прочете, като те са безкрайно дълги). Възможно е никога да не изразходвате позволеното дисково пространство или трафик, но да превишите позволеното процесорно време примерно. Тогава ще получите един имейл, в който ви подканват да оптимизирате сайта си или да преминете на по-висок план и да заплатите повече.

Един коментар към “Как да изберем платен уеб хостинг?”

  1. Бих добавила и да позволява да си създавате и-мейл акаунти, както и използването на различни скриптове.
    Поздрaви!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*