Какво е споделен хостинг (shared hosting)?

Най-разпространеният и съответно най-често използваният вид хостинг е т.нар. споделен хостинг (на английски – shared hosting). Както подсказва името му, основната отличителна черта на споделеният хостинг е фактът, че при него един сървър (без значение виртуален или физически) обслужва множество (десетки, а често и стотици) сайтове. Те си поделят ресурсите му и така реално собствениците им си поделят цената за ползване на сървъра.

Ако ползвате споделен хостинг вашият сайт ще е на един сървър с още стотици сайтове. Това не само е възможно, а и често пъти наложително, по простата причина, че огромна част от сайтовете в Интернет реално нямат нужда от използване на ресурса на цял сървър. Споделянето на ресурсите естествено води до споделяне на разходите, при същото качество на използваната услуга. Този вид хостинг работи добре, докато ресурсите му стигат да обслужва безпроблемно сайтовете, качени на него.

Условно може да се каже, че споделеният хостинг е удобен за малки и средни по големина сайтове. Това обаче е валидно само в общия случай, понеже често се оказва, че специфики на съответния сайт и технологичната му оптимизация влияят върху това дали той е подходящ или не за споделен хостинг.

Как да преценим дали сайтът ни е подходящ за споделен хостинг?

Естествено, не всеки сайт е подходящ за качване на споделен хостинг. С напредване на информационните технологии и увеличението на Интернет потребителите, сайтовете биват подложени на все повече и повече натиск, който изисква съответната хардуерна мощ за коректно функциониране. Съответно, няма как да очакваме, че сайт с десетки хиляди посещения дневно ще работи добре на споделен хостинг.

Все пак има някои основни положения, които в общия случай могат да се имат предвид при избиране на хостинг и най-вече избиране на споделен хостинг.

  • Сайтове с под 1000 импресии (показвания на страниците) дневно най-често са ОК на средностатистически споделен хостинг.
  • HTML сайтовете нямат проблем с натоварване на хостинга
  • Най-често използваните CMS обикновено са базово оптимизирани за споделен хостинг

Предимства и недостатъци на споделения хостинг

Какво всяко нещо в живота, за което се плащат пари, може да се предположи, че споделеният хостинг има своите предимства и недостатъци, и е важно да сме наясно с тях, за да направим информиран и максимално правилен избор за хостинг за нашия сайт.

Споделен хостинг – предимства

  1. Сравнително ниска цена
  2. Лесен за употреба (винаги има административен панел с удобен за управление интерфейс)
  3. Много доставчици – висока конкуренция

 

Споделен хостинг – недостатъци

  1. Ограничения за хостваните сайтове – може да са в използвано процесорно време (CPU минути), инсталираните приложения, бази данни и т.н.
  2. Възможност да се случим на „лоши съседи“ – важно за SEO оптимизацията на сайтовете
  3. Възможност за „падане“ на сървъра заради чужд сайт, което рефлектира върху нашия сайт (забавено или невъзможно отваряне)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*