Какво е VPS хостинг и какви са предимствата му?

Общо взето има три вида хостинг услуги – споделен хостинг, VPS хостинг (виртуален сървър) и нает сървър. В споделеният хостинг стотици потребители си разделят ресурсите, а обикновенно и IP адреса на един сървър. Ако сървъра на споделения хостинг бъде рестартиран, то всички стотици потребители няма да могат да го ползват през това време. Наетият сървър пък е изцяло предназначен за един потребител. На практика хардуера на сървъра се използва от един потребител, който има нужда от много ресурси. VPS хостинга се явява като мост между двете.

Идеята на VPS (Virtual private server) хостинга е чрез виртуализация един реален сървър да бъде разделен на виртуални сървъри. Всеки виртуален сървър се държи като отделен сървър и има собствени независими ресурси. Тоест няма да делите ресурсите от вашият виртуален сървър с останалите потребители. Това е едно доста важно предимство на VPS хостинга пред споделения хостинг.

Освен това виртуалният сървър не споделя общи процеси и приложения със останалите виртуални сървъри на реалния сървър. Всеки виртуален сървър има собствена операционна система и дори е възможно бъде рестартиран отделно от останалите, използващи същият хардуер.

Потребителите на VPS хостинг имат много по-голям достъп и по-големи права от потребителите на споделеният хостинг. Те реално могат да инсталират отделен софтуер на операционната система на своя виртуален сървър.

Като допълнение към изброените предимства можем да прибавим и относително добрата цена на VPS хостинга. Тъй като той се явява нещо средно между споделения хостинг и наетия сървър, то и неговата цена е между цените на двете услуги. С разрастване на вашият сайт, рано или късно ще трябва да се разделите със споделения хостинг. Тогава вместо да наемате цял сървър за вас, много по-изгодно и ефективно ще е да си поръчате VPS хостинг, тоест виртуален сървър. Така получавате отделен сървър на много добра цена.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*