Работа със Cpanel

Много от големите уеб хостинг компании, предлагат на своите клиенти системата за управление на хостинг акаунтите си Cpanel (Контролен Панел). Има два начина за достъп до Cpanel-ът, единият е  http://ВАШИЯТ-ДОМЕЙН:2082, а другият е http://ВАШИЯТ-ДОМЕЙН/cpanel. След попълването на необходимите име и парола вие сте вътре. Контролният панел има много раздели с различни инструменти.

Един от разделите е този със логовете – в него може да видите кой и от къде е посещавал вашият сайт, с подробна статистика за ИП-то и местонахождението на даденият посетител.

Друг раздел е разделат Mail – там вие може да правите пощенски акаунти, да влизате чрез уеб достъп в тях, както и да правите пренасочвания  на имейл адресите.

Една от най-важнтие функции на Cpanel-ът е Файл Менаджерът. С него вие имате възможността да качвате файлове, обработвате и визуализирате, също и да разархивирате директно на сървъра, както и да настройвате правата на достъп до тези файлове.

Разработчиците на уеб хостинг панелът, са обърнали необходимото внимание на управлението на домейни. Вие имате възможност да добавяте домейни като add-on (допълнителни), в зависимост изискванията на вашият уеб хостинг провайдер. Също имате и възможност за добавяне на поддомейни.

Важен момент в поддръжката на един сайт  е в постоянното правене на backup (архив). В уеб хостинг контролният панел имаме възможност както да архивираме базата ни от данни, така и самата /home директория, съдържаща абсолютно всички ваши файлове.

Интересен инструмент също е и phpmyadmin, с това уеб приложение клиентите имат възможност да обработват таблиците на базата даннни, да добавят mysql потребители, да настройват правата за достъп до базите данни и още много полезни инструменти.

За сигурността на базата от данни, когато правим заявка към mysql-ът, предполагаме това свързване да е от localhost, но Cpanel менюто предлага много полезен инструмент наречен Remote Mysql. В него ние можем да добавим само желаните от нас интернет адреси от който да бъдат задавани заявки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*